Cum o să poți controla roboți cu mintea ca să-i oprești

de: Florin Cașotă
21 06. 2018

Cum îi poți spune unui robot să nu facă ceva ce s-ar putea dovedi catastrofic? Ai putea să-i dai o comandă verbală sau una scrisă sau ai putea să-l pui să-ți analizeze creierul pentru a detecta semnale de pericol și astfel să se oprească brusc.

Asta au făcut cercetătorii de la laboratorul de robotică al MIT. Ei au creat un sistem prin care o persoană ar putea controla mental un robot și să-i spună ce trebuie să facă.

Cum funcționează? Persoana respectivă poartă o cască prin care pot fi detectate semnalele creierului și un sistem EMG pentru detecția semnalelor musculare. Semnalele creierului sunt procesate pentru a detecta avertismentele generate inconștient atunci când persoana respectivă observă o greșeală, iar semnalele mușchilor sunt procesate pentru a detecta gesturile.

Dacă nicio greșeală nu este detectată atunci robotul funcționează autonom. În cazul în care omul observă o greșeală, iar robotul își dă seama de asta procesându-i semnalele date de creier, atunci acesta îi cere ajutorul. Apoi gesturile sunt folosite pentru a-i indica robotului ce să facă.

Dacă cumva robotul ratează un semnal și nu se oprește atunci persoana care îl supervizează poate interveni prin gesturi. Astfel s-ar putea evita accidente mult mai eficient deoarece interpretarea semnalelor s-ar face mult mai repede decât comunicarea verbală.

Sistemul este de tipul plug-and-play așa că utilizatorii noi vor putea controla robotul fără să fie nevoie să seteze robotul.

„Analizând atât semnalele musculare, cât și pe cele ale creierului, robotul poate percepe gesturile naturale ale unei persoane, dar și deciziile rapide atunci când ceva nu este în regulă. Acest sistem face comunicarea să semene mai mult cu comunicarea umană decât una cu un robot”, este de părere Josep DelPetro, unul dintre cei implicați în dezvoltarea sistemului.

Ceea ce este grozav la acest sistem este faptul că oamenii nu trebuie să gândească într-un anumit fel sau să cunoască anumite lucruri pentru a putea comunica cu robotul. „Mașinăria se adaptează la tine, nu tu la ea”, a mai spus DelPetro.